Nobhill på 90-talet


Under en stor del av 90-talet fick min uppfödning stå tillbaka och utställandet har varit sparsamt på grund av annat i 'livet' och inte minst mitt 'vanliga' arbete som jag ägnat mycket tid. Under åren har jag dock etablerat ett starkt hundintresse och därför kunde inte pausen från hunderiet bli allt för lång. I slutet av 90-talet började Nobhill synas mer i utställningsringarna igen, med både springer och en cocker. Sedan denna 'omstart' är det min målsättning att på ett balanserat sätt kombinera arbete och fritidsintresset med hundarna.

1990 köpte jag tillsammans med kennel Barecho en svart-vit springerhane från USA, AMCH Jester's Dancin' Dirty "Swayze"som bodde på kennel Barecho. Hans mor AMCH Jester's Lil' Limerick som var den tidens mestvinnande svart-vita springertik genom tiderna i USA. Swayze var en härlig hund och den enda av 90-talets amerikanska springer importer som blev fullcertad och vann BIR på utställning i Sverige. 1992 köptes han tillbaka till USA av sin uppfödare som ville göra honom till AMCH. Då han redan använts flitigt i den svenska aveln hade vi inget emot det, och en del frusen sperma finns ännu sparad efter honom här.

Innan Swayze reste tillbaka till USA parade jag min ögonsten CH Nobhill Chance's Happiness 'Julia' med honom. I april 1992 föddes kullen med den brun-vita tiken Nobhill Steal A Kiss 'Petra', som vid 8 veckors ålder såldes till Lena Thorslund kennel Windsong. Till stor del matchades Petra av mig på utställning och hon betydde mycket för mig. Efter några år erbjöds jag en dag att köpa tillbaka Petra, och jag tror jag hämtade henne nästan samma dag Lena ringde.

Under knappt ett år perioden 1994-1995 hade jag förmånen att av kennel Sieger's i Danmark låna numera MULTICH Sieger's Midnight Special "Lasse" (MULTICH Whisborne Devil In Disguise-DKCH Nobhill Sheza Love Story). Lasse vann en del på utställning och parade ett antal tikar hos andra uppfödare i Sverige under denna tid. Själv hade jag en kull efter honom och vår Julia-dotter Nobhill Steal The Show 'Judith' i vilken Nobhill Big Time Spender 'Max' ingick. Max sparade vi på delägarskap med och hemma hos Monica Lindstedt. I sin utställningskarriär tog Max 5 cert, något BIR och flera BIM. Max var en kraftig hane, med mycket benstomme . Han hade långa flytande rörelser och ett mycket trevligt temperament. Under några år användes han en del i avel med några kullar som resultat. En av hans mest kända döttrar är kennel Lelica's vackra tik SU(u)CH Lelica's Photogenique.

1996 importerade vi en underbar röd engelsk cocker spaniel hane från kennel Norhworth i Finland. Northworth Again And Again eller "Louie" som han kallas till vardags. Han delägdes med kennel Lelica's men bodde på Nobhill. Louie kom till Sverige i februari 1997 och gjorde sedan en comet karriär. Han är ännu en av Nordens kanske vinstrikaste cockrar genom tiderna. På sin 2-årsdag vann han sitt 26:e svenska cert och han innehar cert-rekordet för rasen i Sverige per december 2001. Utöver detta vann han ett stort antal BIR, BIG och BIS-vinster. 1998 blev han 2:a i Svenska Kennelklubbens tävling Årets Utställningshund (alla raser). Matchningen av Louie under denna period upptog det mesta av min fritid, och detta år fick springrarna återigen stå tillbaka lite.
Sedan sommaren 2001 är Louie inte längre delägd med Lelica's utan med kennel Pansy's där han bor sedan dess.

I februari 1998 importerade jag återigen en hund tillsammans med kennel Lelica's. Denna gång var det en brun-vit-tan springerhane från England, SU(u)CH Melverly Mystery Maker "Melvin" (Clanach Crown Destiny - GBSHCH Melverly Lois Lane) som kom att bo hos Lelica's. Melvins härstamning går tillbaka till gamla klassiska engelska linjer. Melvin erövrade 20 cert i Sverige fram till sin två årsdag vilket ännu (december 2001) är certrekord för rasen i Sverige förutom ett antal BIR och BIM samt en BIS-vinst. Sedan sommaren 2001 är Melvin helägd av kennel Lelica's. Tillsammans med Lelica's köpte vi senare även en son till Melvin från kennel Whisborne efter den vackra tiken MULTICH Whisborne Poco Loco. Han heter NUCH SU(u)CH Whisborne Inferno och kallas för Bruno.
Även Bruno bor på kennel Lelica's.

Hösten 1998 fick jag chansen att av Tarja Hovila och Saila Sundell i Finland leasa den underbara tiken INT FINUCH SV-97 Adamant's Sound of Success "Tyty". (CH Spring Creek's Believe It Or Not - CH Havis Amanda) Tyty är en tik av klassisk typ som jag beundrat under många år så glädjen var stor. Detta gav mig en fin möjlighet till omstart och tänk vad generöst av hennes finska ägare.
Till min förtjusning fick jag överta Tyty helt julen 1999.
(läs mer om Tyty på hennes egna webb-sidor)


Till föregående sida

© Webdesigner/Annelie Karlsson Kennel Linmoor