Nobhill på 80-talet

Nobhill registrerades som kennelnamn i Svenska Kennelklubben 1985 och blev godkänt lagom till vår första valpkull föddes på valborgsmässoafton 1985. Innan springrarna kom in i familjen hade engelsk cocker spaniel funnits i familjen och släkten under många år.

Den dagen jag, Monica, första gången mötte en engelsk springer spaniel blev jag blixtförälskad. Efter noggran planering och möten med olika uppfödare flyttade vår första springer in drygt två år senare. Det var en svart-vit tik som i stamtavlan hette Patrcia men hon kallades för "Ronja".
Bakom hennes enkla namn fanns en intressant stamtavla. Patricias mor var brun-vita Windsongs Pralinda, som var kullsyster till den välkända hanen INT NORD UCH TJH Windsongs Pralin.
Hennes far var en svart-vit hane vid namn Zeb, en på den tiden storvinnande springer med härliga rörelser och helengelsk härstamning mestadels av Cleavehill-linjer. Patricia växte inte upp till någon egentlig skönhet och hon var inte så förtjust i utställningar. Som avelstik visade hon sig vara en pärla, sina svagheter nedärvde hon endast marginellt då hon parades med hanhundar som kompenserade dessa. Sina starka sidor nedärvde hon däremot väldigt starkt så som de långa lätta rörelserna, en mycket välformad bröstkorg med både djup och bredd, fasthet och parallellitet i frambensrörelserna tillsammans med en härlig pälskvalité och ett underbart och stabilt temperament.
Med det bredare perspektiv och kunskap jag med tiden fått om rasen och uppfödning inser jag vilken 'tur-lott' hon var att starta uppfödningen med - trots att jag inte fullt ut förstod det vid den tidpunkten.

Min längtan efter större utställningsframgångar blev starkare. Jag hade följt Lena Thorslunds unga tik Windsongs Tilly's Pearl "Tilly" (CH Adamant's Chance - Windsongs Pärla - ännu en kullsyster till
W Pralin) framfart i ringarna och jag hade blivit mycket förtjust i hennes typ, utstrålning och underbara rörelser - så långa och fjäderlätta.

Jag kontaktade Tarja Hovila, kennel Adamant's i Finland för att beställa en tik och egentligen höra om hon planerade någon kombination lik Windsongs Tilly's Pearl. Jag hade tur då hon skulle para kullsystern till CH Adamant's Chance dvs CH Adamant's Clarissa. Tarja var öppen för samarbete och det slutade med att Clarissa kom till Sverige och parades med CH Windsongs Pralin, dvs en 'omvänd' kombination av W. Tilly's Pearl. Vi hade förmånen att A. Clarissa eller "Nappi" som hon kallades, boende hos oss en tid innan hon reste med oss tillbaka till Finland, och fick verkligen lära känna henne.

1994 föddes kullen med "Wilma" som sedan utvecklades till INT FIN NUCH Adamant's Leading Lady. Hennes starkaste sidor låg i ett vackert huvud med nötbruna ögon, vacker hals och överlinje, stramhet långa vackra rörelser, ett kraftfullt muskulöst bakställ och utstrålning.

Ett halvår efter Wilmas ankomst köptes ännu en tik från Finland "Clara" Springdale Impressive Dream ( INT CH Cairi's Little Big Man - INT CH Adamant's Livning Dream). Clara blev fullcertad vid två års ålder trots att hon tyckte det mesta i livet var roligare än utställning. Clara hade en personlighet utöver det vanliga och tog allt och alla med storm med sitt glada temperament, glimten i ögat och stora charm.Hon hade ett temperament utöver det vanliga. Clara har haft ett stort inflytande i aveln och bl a är CH Barecho Ambitious Agent hennes dotter-son.


1985 hade Patricia sin första valpkull. Valet av hanhund var enkelt. Resan gick till Finland och CH Adamant's Chance. Kombinationen blev mycket lyckosam med flera fullcertade som; N Chance's Delight, N Chance N'Luck, CH N. Brightest Chance (se bilden), CH N Chances Happiness och N. Chance's Pleasure. Ytterligare två certvinnare fanns i kombinationen som gjordes två gånger

Patricias ovan nämnda avkommor tillsammans med vinstrika INT CH Adamant's Leading Lady och senare Springdale Impressive Dream med sina avkommor och inte minst täckhunden CH Adamant's Chance - lade grunden till kennel Nobhill och våra framgångar under senare delen av 80-talet.

Parallellt med att de finska springrarna importerades köpte vi 1983 även en engelsk cocker spanieltik från Finland och numera världskända kennel Northworth, Nina Kauhanen. Nina var den som lärde mig trimning och handling och allt vad det innebar att visa en hund 'proffsigt' på utställning. Detta skedde till stor del på distans via skisser, instruktioner och uppmaningar i brev eller under sena kvällar då Nina var i Sverige och ställde ut sina hundar. Nina var en tuff men generös lärare. Det var till stor del genom Ninas hårda skola och ett bra tikmaterial från några av Finlands bästa springer uppfödare som det var möjligt att så snabbt uppnå stora framgångar i utställningsringen och med uppfödningen.

Min målmedvetenhet var stor från start och all min fritid ägnades åt hundar och valpköpare. Tack vare min mycket generösa familj som även kom att dela intresset med mig intog Nobhill snart en tätposition inom rasen. Våra valpköpare ställde helhjärtat upp på det mesta och utan dem hade inte våra framgångar varit möjliga.

Under senare delen av 80-talet återfanns Nobhill-springrarna i tätpositioner på utställningssidan. Roligt var att många av våra valpköpare - då som nu - även jobbade med sina hundar och erövrade pris på jaktprov, viltspår, lydnad och agility. I efterhand kan jag konstatera vilken otrolig start vi fick, med tanke på att vår första kull föddes 1985 - och tätplaceringar i Svenska Kennelklubbens tävling "Årets Uppfödare" inom alla raser kom inom loppet av bara några år.

Placeringar i Svenska Kennelklubbens tävling "Årets Uppfödare"

  • 1987 13:e plats
  • 1988 4:e plats
  • 1989 2:a plats


Kennel Nobhill 2:a i Årets Uppfödare 1989.
Tv Christina med Ch Nobhill Brightest Chance t h Monica med Ch Nobhill Chance's Happiness vid prisutdelningen på Hund 89.Till föregående sida

© Webdesigner/Annelie Karlsson Kennel Linmoor